Χαλαρώνεις τρέχονταςΤο τρέξιμο είναι η πιο απλή μορφή αθλητικής δραστηριότητας, για όλους μας είναι η πρώτη μορφή εκτόνωσης και χαράς κατά την περίοδο της παιδικής ηλικίας.


Προπονώντας πολλά χρόνια Τριαθλητές και Ποδηλάτες διαπίστωσα πως το τρέξιμο είναι το κλειδί στην προπόνηση, είναι το άθλημα το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά στην απόδοση και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αθλητές με πολλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις, που ο περιορισμένος χρόνος τους μπορεί να μπλοκάρει τη δυνατότητα για εμφανή και ουσιαστική βελτίωση.
Όσοι ποδηλάτες και τριαθλητές έχουν την εμπειρία της προπόνησης του τρεξίματος, παρατηρούν ότι με το τρέξιμο χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος, ίσως και λιγότερος από τον μισό, για να αποκτήσει κανείς το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης σε σχέση με το ποδήλατο. Αυτό γίνεται κυρίως για δυο πολύ βασικούς λόγους:
α. Στο τρέξιμο πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το βάρος του σώματος και η μετακίνηση του. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια και μεγαλύτερη (αριθμητικά) συμμετοχή μυϊκών ομάδων, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη καρδιακή συχνότητα σε σχέση με την ποδηλασία και άρα σε ίδιο χρόνο μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.
β. Ο τρόπος που λειτουργεί το τρέξιμο στην φυσιολογία του οργανισμού για την μεταφορά του οξυγόνου και την παραγωγή της ενέργειας , όσο και στο επίπεδο των ορμονών.

Προτείνω να χρησιμοποιήσετε το τρέξιμο στο πρόγραμμα σας αφ’ ενός μεν ως τρόπο προπόνησης για την βελτίωση σας, αφ’ εταίρου ως μέσον αποκατάστασης.
Εντάσσοντάς το δυο, το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα από 35 λεπτά με 1 ώρα σε Αερόβια ένταση, μπορεί να σας βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής. Είναι προτιμότερο να γίνεται σε ευθείες διαδρομές με μαλακό έδαφος έτσι ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς σε ισχία και γόνατα. Επίσης η κούραση που υπάρχει στο σώμα από την προπόνηση της ποδηλασίας είναι ικανή, αν δεν προσέξετε, να δημιουργήσει προβλήματα και μυϊκούς πόνους.

Ως αποθεραπεία, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με δυο τρόπους, είτε ως χαλαρή προπόνηση σε μια ημέρα ξεκούρασης που έχετε από την ποδηλασία, είτε σαν αυτό που λέμε στην Τριαθλητική γλώσσα ‘’Brick’’.
Στα χαλαρά τρεξίματα δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 35-40 λεπτά και ως ιδανικό τερέν συστήνεται το χόρτο ή το πολύ μαλακό χώμα.
Αν το χρησιμοποιήσετε σαν ‘’brick’’, δηλαδή να τρέξετε αμέσως μετά το ποδήλατο, βοηθάει στην καλύτερη χαλάρωση των μεγάλων μυϊκών ομάδων μετά από τις πολύωρες ή πολύ έντονες προπονήσεις, καθώς και στην πάρα πολύ καλή απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τις επιβαρυμένες μυϊκές ομάδες. Αυτό μπορεί να γίνεται και σε πιο σκληρές επιφάνειες, όπως ταρτάν, διάδρομο ή άσφαλτο και η διάρκεια του δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά.

Αυτό δίνει και μια πάρα πολύ καλή προσαρμογή για όσους θα ενδιέφερε να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στους αγώνες του Διάθλου και Τριάθλου.

Τέλος, η πρακτικότητα που προσφέρει το τρέξιμο στο να προπονηθείς και να μην μείνεις πίσω τις δύσκολες μέρες από πλευράς χρόνου ή σε μικρής διάρκειας ταξίδια που είναι δύσκολο να πάρετε μαζί σας και το ποδήλατο, είναι πραγματικά σημαντική.

Σημείωση: Για όσους Ποδηλάτες δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στο τρέξιμο ή έχουν πολλά χρόνια να ασχοληθούν μ’ αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να γίνει μια ήπια προσαρμογή του μυϊκού συστήματος στη νέα επιβάρυνση για να μην υπάρξουν προβλήματα τραυματισμών. Θα πρέπει να ξεκινήσουν την κάθε φορά με 15-20 λεπτά πολύ χαλαρά και σταδιακά να ανέβουν στον χρόνο που αναφέρω παραπάνω.

Βασίλης Κρομμύδας, www.coachingservices.gr

STIHL STIHL Salamina cycling
Anek lines  Λιάρος Βιοιατρική
 
 Blue Star Ferries  Blue Star Ferries